5 Tips voor het besproeien van je tuin

De zomers worden steeds warmer en de tuin heeft het steeds moeilijker om voldoende water te krijgen. Zeker in periodes van erg warm en droog weer zul je de tuin dus regelmatig moeten sproeien. In deze blog geven we 5 tips om verantwoord te sproeien zodat de tuin het goed doet en er geen water verloren gaat

1. Sproei gelijkmatig

Voor de meeste planten in je tuin is een gelijkmatige besproeiing nodig. De meeste sproeisystemen zijn hier dan ook wel op ingesteld. Toch betekent dit niet dat je zoveel mogelijk moet sproeien. Een lichte uitdroging bevordert namelijk de groei van de wortels. Als planten te lui worden van teveel water creëer je het omgekeerd effect en zullen de wortels minder geneigd zijn om diep de grond in te gaan. Onthoud deze vuistregel: Je kunt beter minder vaak sproeien met meer water dan vaak sproeien met weinig water. Wij adviseren dan ook om drie keer per week gemiddeld 15 tot 20 minuten te sproeien. Borders hoef je slechts één tot twee keer per week te sproeien.

2. Sproei op de juiste tijd

Wanneer je midden in de zon gaat sproeien, zal er een hoop water verloren gaan door verdamping. Sproei dan ook liever in de ochtend of avond. Het voordeel van sproeien in de avond is dat de planten dan nog voldoende opdrogen zodat ze minder snel schimmelziekten krijgen.

3. Sproei laag aan de grond

We adviseren altijd om laag aan de grond te sproeien en dus niet van bovenaf. Dit voorkomt schimmelvorming en planten kunnen knakken als ze te zwaar worden van het water op de bladeren en bloemen. Om goed vanaf de grond te sproeien kun je een druppelslang gebruiken die op de grond ligt.

4. Gras is geel

Altijd een groen gazon is niet nodig en zeker niet duurzaam. Gras wordt geel in de zon, maar het heeft ook een goed herstellend vermogen. Zeker nu we steeds meer droogte krijgen zullen we moeten accepteren dan het gras soms nou eenmaal geel wordt. Als je na een droge periode veel zal sproeien, dan zal het gras binnen de kortste keren weer groen worden.

5. Gebruik een regenton

We gaan nog even door over het watergebruik omdat we simpelweg zuinig moeten zijn met ons water. Het is daarom altijd beter om zelf opgevangen regenwater te gebruiken dan leidingwater. Met een regenton kun je het hele jaar door water opvangen en gebruiken in de droge periodes. Gebruik dan ook alleen leidingwater als je door het opgevangen water heen bent.

Met de GARDENA Regentonpomp 4000/2 kun je automatisch regenwater uit de ton gebruiken om je tuin te besproeien