De bloemetjes en de bijtjes

Het is vandaag de officiële eerste lentedag van 2018. Bij veel mensen begint het al te kriebelen. Lekker wakker worden bij de zingende vogels en bij de eerste zonnestralen wil je natuurlijk genieten van alles wat leeft in je tuin.

Vogels in de tuin

Om ’s ochtend maximaal te genieten van de zingende vogels is het natuurlijk zaak om je tuin vogelvriendelijk te maken. Haar daarom al in de vroeg lente een nestkastje naar. Zorg dat je dit kastje leeg en schoon maakt en vul deze met wat nestmateriaal uit je tuin. Zorg dat wanneer er eitjes zijn gelegd, deze goed beschermd worden voor katten en andere roofdieren. Ook is het erg belangrijk om de eitjes niet aan te raken. Dit kan ertoe leiden dat moeder vogel haar nestje verlaat. Je hoeft niet lang te wachten tot je kunt genieten van de kleine vogeltjes!

We blijven nog even bij de vogels, want ook tijdens de lente kun je vogels bijvoeren. Ze verbruiken immers veel energie bij het bouwen van de nestjes en straks moeten de kleintjes ook nog gevoerd worden. Het strooivoer is echter enkel bestemd voor de ouders. Het voedsel moet nu meer kalk en eiwit bevatten, bijvoorbeeld meelwormen of fijngestampte eierschalen. Vetbollen en pinda’s kun je nu beter niet meer ophangen.

Ook vlinders zijn prachtig om te zien rondfladderen in je tuin. Om je tuin vlindervriendelijk te maken kun je waardplanten planten brandnetels laten staan.

Bijen in de tuin

Bijen zijn van levensbelang en hebben het moeilijk. De meeste tuinen zijn onderhoudsarm ingericht met veel tegels en maar weinig groen. Om je steentje bij te dragen voor bijenpopulatie kun je een bijenhotel ophangen. Hang deze op een zonnige plaats. Onthoud dat je bijenhotel geen onderhoud vergt en dat je deze dus niet schoon moet maken voor je hem weer ophangt in je tuin. Ook kun je veel nectarrijke bloemen planten, waarbij de bloeiperiode van bloemen doorlopend is zodat bijen en ook vlinders zich de hele zomer door kunnen voeden. Er zijn ook speciale zaadmengsels voor bijen te koop.

Genoeg over de bloemetjes en de bijtjes. In een volgende blog vertellen we hoe je de tuin lente klaar maakt.