Denk extra om uw planten tijdens de hittegolf

Hoe overleven je planten het in deze hitte vraag je je af. De temperatuur is op 25 juli j.l. voor het eerst boven de 40 graden gekomen in Nederland. Op Gilze-Rijen is de meting gedaan van 40,7 graden. Het oude record was van een dag eerder van 39,3 graden in Eindhoven. Het hitterecord van 75 jaar geleden was een lange tijd onverslaanbaar, echter we gaan nu een derde dag beleven met extreem hoge temperaturen.

Planten en enorme warmte

Naast dat u goed om u zelf, medemens en dieren moet denken, moet u ook uw planten niet vergeten. De zon is enorm fel en kan veel planten makkelijk verbranden. Als het even kan geef vroeg in de ochtend en laat op de avond water. Zorg dat je ruim voldoende geeft en ook de grond rond om de planten. Het is vroeg in de ochtend en laat in de avond een stuk minder warm waardoor het water minder snel verdampt en de wortels meer tijd hebben om het water op te nemen. Geef geen extra voeding aan uw platen. De planten hebben al genoeg energie van de zon en warmte.

En let ook op je gazon. En dan bedoelen we juist om minder te sproeien. Sproeien van het gazon doe je namelijk tijdens de groeiperiode van gras. Is het boven de 25 graden dan staat de groei stil. Natuurlijk moet je wel wat bij sproeien, maar niet meer dan dat je in de minder warme dagen doet, eerder dus iets minder.