Een natuurlijke tuin

Puur natuur is helemaal hip. En waar kun je dit beter doorvoeren dan in de tuin? De natuurlijke tuin is een tuin met veel natuurwaarde. Dit betekent niet automatisch dat deze wild moet zijn, het gaat om een natuurlijk uitstraling. De traditionele border is vaak nog samengesteld om van het voorjaar tot het najaar te bloeien. In een natuurtuin zorg je ervoor dat er het hele jaar van kunt genieten.

Hoe maak je een natuurlijke tuin?

Waarschijnlijk heeft jouw tuin één basiskleur. Stap hier vanaf en kijk eerst naar de vorm van de bloem en het blad en dan pas naar de kleur.
De structuur en manier van groeier zijn belangrijker dan de kleur. Zorg voor transparantie door verschillende hoogtes te gebruiken. Hiermee kan het zonlicht worden gefilterd door de hoogste planten. Voor de hogere planten kies je juist voor planten met een fijne structuur of weinig blad. Voor de echte perfectionisten onder ons zal dit even omschakelen zijn, maar een natuurlijke tuin hoeft niet heel rommelig over te komen. Je kunt ook strakke elementen toevoegen, zoals hagen. Ook kun je ervoor kiezen om de tuin direct om het huis wat strakker te tuinieren en langs de randen wat rommeliger. In een ‘rommelige’ (gedeelte van je) tuin mag blad mag blijven liggen wat een onderlaag vormt in de beplanting. Dit vormt een fijne plek voor allerlei dieren.

Om inspiratie op te doen kun je naar een open tuindag in je buurt, maar nog beter is om zelf de natuur in te gaan. Kijk naar de weides, bossen en bermen en let daarbij goed op welke combinaties van planten hier voorkomen. Bekijk ook welke planten dominant zijn en juist wel of niet in groepen voorkomen.

5 Basisprincipes voor een natuurlijk tuin

1. Kies voor planten met natuurwaarde, zoals voedsel en bescherming voor dieren
2. Kies zoveel mogelijk voor inheemse planten die gewend zijn aan onze omstandigheden
3. Zorg voor zoveel mogelijk variatie in de bloeitijd
4. Vul minimaal twee derde van de tuin met planten
5. Zorg voor veel variatie in bladvorm, textuur, bloeitijd- en wijze.

Ga aan de slag en zorg voor jouw stukje privé natuur.

Getagged als: