Een nieuw gazon; ga je zaaien of leggen?

Wil je een nieuw gazon aanleggen, dan heb je de keuze tussen gras zaaien of grasmatten leggen. Het grootste verschil is dat je met grasmatten direct kunt genieten van je mooie gazon, met zaaien heb je iets meer tijd nodig.

Gras zaaien kan het beste in het najaar

Gras zaaien kan bijna het hele jaar door gezaaid worden. Echter de beste momenten zijn in het voor- en najaar. Op deze momenten is de grond namelijk van de juiste temperatuur (boven de 10 graden) om te zorgen dat het graszaadje kan ontkiemen. Het regent in deze periodes relatief veel, waardoor er voldoende vocht in de grond komt voor het graszaad. Het vroege najaar is zelfs nog beter dan het voorjaar. Dit doordat in het najaar de warmte van de zomer nog wat langer in de grond zal blijven en dt beter is voor het ontkiemen. In het voorjaar is de grond kouder en vogels kunnen erg makkelijk de zaadjes uit de grond pikken. En daarnaast kun je in het voorjaar last krijgen van onkruid en het goed verwijderen van de wortels is dan wat lastiger.

Grasmatten leggen kan het beste in het voorjaar

Grasmatten kun je leggen van begin april tot augustus. De beste periode is mei, want dat is het begin van het groeiseizoen. Als het relatief warm weer is en rond juli hebben we al te maken met een droge zomer, leg dan in juli geen grasmatten meer. Grasmatten hebben in de eerste weken voldoende tijd nodig om sterke wortels te krijgen en één dichte grasmat te vormen. De conditie van de grond is hierin dus belangrijk.

Welke keuze maak je?

Het grote voordeel van grasmatten is dus dat je er direct plezier van hebt. De eerste weken moet je er nog niet te veel over heen lopen, maar lang hoef je er niet op te wachten dat het wel kan. Als je gras zaait dan duurt heb circa een maand voordat het gras is gegroeid en daarna moet je nog zo’n 2 weken wachten voordat je er op mag lopen. Daarnaast heeft een grasmat het grote voordeel dat onkruid geen kans krijgt. Als je een erg dichte grasmat aanlegt, dan is er geen kans voor onkruid om er ook te groeien. Het nadeel is dat het stuk duurder is dan graszaad.

gras zaaien of leggen