Fruitbomen snoeien in de winter

Fruitbomen snoei je twee maal per jaar; in winter/voorjaar en in de zomer. Doe dit altijd bij droog weer en wanneer de fruitbomen niet in bloei staan.

Februari is een goede maand voor de winter/voorjaar snoei. Nu zal je misschien denken, is de tuin dan niet in winterrust? Dat klopt. Het is dan ook niet perse beter voor de tuin om in de winter te snoeien, maar omdat je vorm van de boom beter kunt zien. Ook werkt het makkelijker wanneer de boom kaal is en bovendien heb je er in de winter over het algemeen meer tijd voor. Snoeien in de wintermaanden zal de groei bevorderen. Hoe eerder je in de winter snoeit, hoe sterker de groeireactie voor het komend seizoen. Houd er echter wel rekening mee dat het niet vriest. Door te snoeien bij vorst kunnen de snoeiwonden invriezen en niet goed dichten. Het duurt ongeveer drie dagen voordat zich een goede isolatielaag heeft gevormd.

Appel en perenbomen kun je het beste in maart of april snoeien. Het werkt groeivertragend wanneer je deze kort voor de bloei snoeit. Hierdoor ontstaat er minder hergroei rond de snoeiwonden. Pas echter wel op voor het uitbreken van knoppen. Een bijkomend voordeel van snoeien in maart of april is dat de sapstroom hiermee op gang komt waardoor snoeiwonden zich sneller zullen herstellen. En dat zorgt weer voor minder kans op infecties.

Voor het snoeien van bomen kun je een heel eind komen met handgereedschap, zoals snoeizagen en snoeischaren. Zie ook onze blog over stokzagen met een handig instructie filmpje!