Gazon verbeteren

Waarom is het gras bij de buren toch altijd groener.. letterlijk! Gelukkig heb je dit zelf vaak grotendeels in de hand. Hier 5 tips voor een mooi gazon.

1. Gazon aanleggen

Mocht je nog een nieuw gazon moeten aanleggen, of is het noodzaak dit opnieuw aan te leggen? Begin dan bij de bodem. Verwijder het onkruid en spit de grond om hier lucht in te brengen. Als de grond vrij zanderig is, dan kun je nog wat organisch mest met voedingsstoffen strooien. Bij zware kleigrond kun je er juist nog wat zand of turf door mengen. Loop de grond nog even aan, nadat je deze vlak hebt gemaakt. Eventueel kun je hier nog een tuinwals voor gebruiken. Als de grond stevig genoeg is kun je hier grasmatten op leggen of gras zaaien. Leg het gazon alleen aan in het voor- of najaar. Maai pas wanneer het gras circa 50 mm hoog is.

2. Gazon maaien

Om je grasmat dik en stevig te houden is het zaak om regelmatig te maaien. Zet in het begin van het jaar de messen wel iets hoger, op bijvoorbeeld 3 cm, zodat het gras sneller groeit. In het najaar is het voldoende om 1 keer per week te maaien, maar in de zomer zal het gras veel sneller groeien waardoor dit soms een keer extra moet gebeuren. Doe dit bij voorkeur in de ochtend of avond, zodat het gras niet uitdroogt. In de winter hoeft helemaal niet meer gemaaid te worden. Gebruik voor de randen een trimmer voor een nette border en gebruik altijd scherpe messen bij het maaien.

3. Gazon voeden

Bij regelmatig mesten zal het gazon groener en voller worden. Er zijn zelfs meststoffen die direct het onkruid verwijderd. Gemiddeld is het aan te raden om drie keer per jaar het gazon te mesten, één keer aan het einde van de winter, één keer in het voorjaar en één keer aan het einde van de zomer. Sommige grasmaaiers versnipperen en strooien het gras over het gazon. Dit voorziet het gazon van extra voedingsstoffen en het bespaart een hoop werk. Door viltvorming (dood gras en mos) kan het gazon verstikken. Daarom is het aan te raden om deze een of twee keer per jaar te verticuteren. Hiermee wordt water ook weer beter opgenomen door de bodem.

4. Onkruid verwijderen

Een perfecte gazon kost veel energie. Om ook tijd over te houden om van het gazon te genieten kun je best wat onkruid tolereren. Mocht je toch overtollig onkruid weg willen halen, doe dit dan altijd met de hand. Hiermee beschadig je het gazon het minst. Probeer het onkruid er altijd met de wortel uit te trekken.

5. Water geven

Geef voldoende water in droge perioden! Gelukkig regent het veel in Nederland, maar op warme dagen is het zeker een goed idee om extra te sproeien. Geef het water echter wel voldoende tijd om te zakken, zodat het geen modderboel wordt.

Wanneer je je aan deze tips houdt, zal het gazon er dit jaar tip top bij liggen.