Gemiddelde kosten om een tuin aan te leggen

Stel je bent net trotse eigenaar van een nieuwbouwwoning, of je hebt net een bestaande woning gekocht met een afschuwelijke tuin. Dan wil je het liefst zo snel mogelijk een (nieuwe) tuin aanleggen. Maar met welke kosten moet je dan rekening houden?

Zelf doen of uitbesteden?

De eerste vraag die je jezelf kunt stellen, is of je zelf een beetje groene vingers hebt of dat je het lieverd uitbesteed. Wanneer je de tuin zelf gaat aanleggen, hoef je hier, behalve je eigen tijd, niets voor te berekenen. Wil je het graag uitbesteden? Dan kun je over het algemeen uitgaan van een gemiddelde prijs van €50 per vierkante meter. Voor een hovenier kun je uitgaan van zo’n €35 tot €55 per uur. Hierin zijn de materiaalkosten nog niet meegerekend. Dan nog het ontwerp. Ook hierin kun je de keuze maken om dit zelf te doen of uit te besteden. Besteed je dit uit aan een tuinarchitect, dan moet je nog €350 tot €900 extra calculeren.

Materiaal kosten

Of je de tuin nu zelf gaat aanleggen of uitbesteed, het materiaal moet nog worden aangeschaft. Ook hierin kun je het zo duur maken als je zelf wil. Kies je voor gras, dan ben je zo’n €5 tot €10 per vierkante meter kwijt. Wil je (ook) een houten terras? Reken dan op zo’n € 75 tot € 200 per vierkante meter. Vrijwel elke tuin heeft ook bestrating. Afhankelijk van het soort tegel dat je kiest kun je hiervoor zo’n €50 tot €150 voor calculeren. En wat is nou een tuin zonder beplanting? Reken hiervoor zo’n €10 tot €30 per vierkante meter.

Extra’s

De basis is aangelegd en de tuin is nu representatief. Maar hoe wil je de tuin gebruiken? Wil je een overkapping of misschien zelfs een tuinhuisje? Moet je nog een erfafscheiding, zoals een schutting komen? Of wil je misschien ook wel een vijver? Deze extra’s zijn kostenposten om goed over na te denken. Zo brengt een vijver op lange termijn veel extra kosten met zich mee, maar je kunt er ook ontzettend van genieten.

Uiteindelijk heb de kosten van een tuin aanleggen voornamelijk zelf in de hand. Denk dus goed na wat je met je tuin wil doen en welk budget je hiervoor wilt reserveren. De uiteindelijke kosten kunnen namelijk variëren van €400 tot zelfs wel €20.000. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de grootte van je tuin.