Gras bemesten met kunstmest

Een mooi groen gazon vraagt om wat onderhoud. Gras kan namelijk alleen groeien als er voldoende voedingsstoffen in de grond zitten. Het advies is om 3 maal per jaar het gras te bemesten, zodat het gras optimaal en gezond kan groeien. Door de bemesting wordt gras ook minder gevoelig voor grasziekten en schimmels, waardoor er minder mosvorming ontstaat. Daarbij verkleurt het gras ook nog eens minder snel.

Welke soorten bemesting

Voor het bemesten van gras zijn er twee keuzes. Je kunt het gras bemesten met organische mest. Dit is mest van organische elementen zoals gedroogde of verse koeienmest. Het zorgt voor de verbetering van de bodem en voedingsstoffen in de grond. Een andere keuze is kunstmest (anorganische mest). Kunstmest brengt alleen voedingsstoffen in de grond die snel door planten worden opgenomen. Het wordt zelfs sneller opgenomen dan met organische mest.

Wanneer bemesten

Zoals eerder genoemd is het advies om gras 3 keer per jaar te bemesten. Gemiddeld wordt een gazon zo’n dertig keer gemaaid, waarna het gras elke keer opnieuw moet gaan groeien. Om het goed te laten groeien moet je het gras frequent wat voedingsstoffen toe dienen in de vorm van mest. Het groeiseizoen van gras is van april tot augustus. De eerste keer in een jaar dat je het gras bemest is in maart/ april. Als de temperatuur in maart weer stijgt dan gaat het gras weer groeien. Rond juni/juli ga je het gras opnieuw bemesten, want de zomer breekt aan. Het laatste voedingsmoment is rond september/oktober. Je kunt dan speciaal najaar kunstmest gebruiken. Dit helpt ook om de mosvorming tegen te gaan, die vaak in oktober wil doorbreken.

Tools om te bemesten

Om je gazon te bemesten met kunstmest is het handig om een strooiwagen te gebruiken. Je kunt hiermee gemakkelijk en gelijkmatig de meststoffen over het gazon verspreiden. De wat duurdere strooiwagens hebben een instelbare strooirichting en strooibreedte. Daarnaast kun je kiezen voor een duwmodel strooiwagen (loop je er zelf acher) of een getrokken model die je achter de zitmaaier of heftruck kunt koppelen.

strooiwagen kunstmest