Gras sproeien

In principe heeft Nederland een goed klimaat voor gras, er valt immers voldoende regen. Toch zijn er ook bij ons genoeg momenten om bij de sproeien. Gras dat onvoldoende water heeft gehad wordt namelijk al snel geel. Wanneer er dus een periode van warm, zonnig weer wordt voorspeld zal het gazon goed in de gaten moeten worden gehouden. Het is belangrijk om de wortels gezond te houden. Soms is het gras verdord, maar zijn de wortels nog intact, zodat het gras zich weer kan herstellen. Ook wordt het gras vatbaar voor ziektes wanneer de wortels niet gezond zijn. Bij droogte van meerdere dagen moet er wel echt worden gesproeid.

Wanneer sproeien?

Hoe weet je nu wanneer je precies moet sproeien? Dit kun je het beste doen wanneer je de eerste symptomen van droogte ziet, zoals verkleuring of dofheid. Bij temperaturen boven de 20 graden moet het gras twee tot drie keer per week worden besproeid. Hoe warmer, hoe vaker.

Het beste tijdstip om te sproeien is wanneer de zon nog niet te fel is. Bij een felle zon blijven de waterdruppels immers op het blad liggen waarmee je hetzelfde effect krijgt als bij een vergrootglas. Wanneer je vroeg in de avond sproeit is er voldoende tijd om op te drogen voor de felle zon zich weer laat zien.

Hoeveel sproeien?

Het is beter om in een langere periode achter elkaar te sproeien dan een paar keer kort. Wanneer je namelijk te kort sproeit dan zal het water de wortels niet bereiken. Om in te schatten hoelang het gazon besproeid moet worden is het belangrijk om eerst te weten welke grondtype je hebt. Kleigrond zal namelijk minder snel uitdrogen dan zandgrond. Bij temperaturen rond de 20 graden zal kleigrond ongeveer 30 minuten achtereen water moeten krijgen en bij zandgrond zal dit een uur zijn.

Let wel op met nieuwe graszoden. Deze moeten de eerste twee weken nadat je hebt aangelegd wel vaker en minder lang worden besproeid.

De GARDENA verzonken zwenksproeier OS 140 wordt permanent ondergronds geïnstalleerd. Dit is ideaal voor de besproeiing van vierkante en rechthoekige gazons van 2 tot 140 m².