Grasmaaien en mulchen

Tijdens het grasmaaien kun je er voor kiezen om te mulchen. Mulch is versnipperd gras wat je uitstrooit op het gazon tijdens het maaien. Het grote voordeel is dat dit als voeding dient voor het gazon. Daarnaast beschermd de mulchlaag de grond tegen de zon, wind en regen. Ook krijgt onkruid en mos minder een kans.

Mulchen terwijl je maait scheelt ook veel tijd en werk. Je hoeft niet de opvangbak te legen en je hebt direct een natuurlijke voeding voor je gazon. Dit is goed voor het milieu in vergelijking met niet-organische meststoffen.

Waarom gaat dan niet iedereen mulchen?

Je zou denken dat mulchen ideaal is als je zo de bovenstaande voordelen hebt gelezen. Maar er zijn ook een aantal nadelen op te noemen. Eerder hebben we genoemd dat het enigszins tijd scheelt, maar je moet daar in tegen ook iets vaker gras maaien. Voor optimaal resultaat 2 á 3 keer per week, want bij hoog gras werkt een mulchfunctie niet goed. Ook bij nat gras is het niet raadzaam, dit kan verstopping veroorzaken. Let er ook op dat het maaigoed gelijkmatig wordt uitgeworpen, anders wordt er een viltlaag gevormd op het gazon. Tot slot moeten de messen van de grasmaaier vaker geslepen worden dan een gewone grasmaaier, om goed zijn werk te kunnen doen.

Een handige tip

Koop een combi grasmaaier. Met een combi grasmaaier, die zowel kan mulchen als een opvangbak heeft kun je het gras opvangen wanneer het gras te hoog of te nat is. Of koop een robotgrasmaaier.

mulchen grasmaaier