Hoe herstel ik mijn gazon?

Soms is het noodzaak om je gazon weer een beetje op te frissen, bijvoorbeeld als er veel kale plekken zijn, of dat er veel mos of onkruid is ontstaan. Wanneer er sprake is van mos of onkruid kan het zijn dat de bodem is verzuurd of dat gras is afgestorven door intensief gebruik. Wat kun je doen om weer optimaal van je gazon te genieten?

Optie 1: Verticuteren

Wanneer er voornamelijk sprake is van mos en vilt dan kan verticuteren een goede optie zijn. Door te verticuteren verwijder je afgestorven gras inclusief de wortels zodat je gazon weer kan ademen. Door de wortels van het gras door te snijden wordt het gras gestimuleerd om nieuwe uitlopers aan te maken. Heb je echter veel last van onkruid dan zal verticuteren niet voldoende zijn.

Optie 2: Bijzaaien

Bijzaaien is een goede optie wanneer er veel kale plekken zijn of het gras dun is. Krab hiervoor de bodem licht op met een hark en strooi hier vervolgens het graszaad overheen. Na het inzaaien kun je het gazon nog even afdekken met een speciale gazongrond of cocopeat zodat de vogels er niet met jouw graszaad vandoor gaan. Bovendien worden de graszaden hiermee sneller ontkiemt. Ook bijzaaien is echter geen oplossing wanneer er veel onkruid in je gazon zit en dit geldt ook voor mos.

Optie 3: Gazon vervangen

De meest effectieve manier om weer een gezond en strak gazonnetje te krijgen is toch vervangen. Hiermee zijn alle problemen met je gazon in één keer opgelost. Nadat je het oude gazon hebt verwijderd heb je de keus uit het leggen van grasmatten of zaaien. Met grasmatten heb je in één dag een nieuw gazon maar dit is wel wat duurder dan zaaien. Zorg in ieder geval dat al het oude gras, onkruid en mos is verwijderd inclusief wortel voordat je begint. Dit kun je zelf doen door een speciale graszodensnijder te huren maar je kunt dit ook laten doen bij gespecialiseerde bedrijven. Bijkomend voordeel is dan dat zij het oude gras, onkruid en mos direct afvoeren.

Met een gazonwals kun je de graszoden aanrollen en het gazon egaliseren. Het graszaad kan door het walsen goed contact maken met de grond, waardoor het zaad beter ontkiemt.

gras zaaien of leggen