Hoe krijg je een groene tuin?

De tijd van tegels is geweest, een weelderige groene tuin is in. Veel mensen kiezen voor een volledig betegelde tuin vanwege tijdgebrek om omdat ze denken geen groene vingers te hebben. In werkelijkheid valt dit ontzetten mee. Met onderstaande tips kun je met weinig onderhoud toch een mooie groene tuin creëren.

1. Goede voorbereiding

Voordat je aan de slag gaat is het handig om eerst uit te zoeken wat de situatie van jouw tuin is. Welke grond ligt er precies? Klei grond is namelijk anders dan zand grond. Kijk ook even hoeveel zon je planten gaan krijgen, zodat je de juiste planten kunt aanschaffen.

2. Groen is gras

Bij groen denken we natuurlijk als eerste aan gras. Veel mensen vinden het maaien een gedoe en dan heb je nog het onvermijdelijke onkruid. Bij regelmatige onderhoud valt dit alles mee. Mocht je toch je twijfels hebben, dan is kunstgras ook allang geen taboe meer. Tegenwoordig zijn de matten kunstgras niet meer van echt te onderscheiden en laten ze ook water door. Twijfel je dus toch nog tussen tegels en gras, dan is kunstgras een goede optie. Het is misschien duurder dan gras, maar je hebt geen kosten aan onderhoud. Mocht je toch voor echt gras gaan, dan kun je ook je verwachtingen wat naar beneden stellen. Een beetje onkruid is echt geen ramp en het gras hoeft niet perfect te zijn, het blijft een stukje natuur.

3. Weelderige Borders

Met gras alleen kom je er niet. Om er een mooi geheel van te maken heb je toch ook echt goed gevulde borders nodig. Door je borders goed te vullen krijgt onkruid minder kans. Ook kun je gebruik maken van worteldoek van organisch materiaal. Hiermee verrijk je de bodem en bescherm je de planten beter tegen vorst. Mocht je nou echt een hekel hebben aan tuinieren, dan kun je ook kiezen voor plantmatten.

4. Geen bloembakken

Nadat je hebt uitgezocht welk grond er in jouw tuin ligt, kun je de vaste planten uitzoeken. Kies bij voorkeur voor inheemse planten, die gewend zijn aan ons klimaat. Met een mooie haag creëer je direct veel groen en het is een mooie afscheiding. Veel mensen met een terrastuin kiezen voor bloempotten. Dit is makkelijk en geeft snel resultaat. Toch is dit vaak van korte duur. De meeste planten zijn na een week uitgebloeid en een plant in pot is veel kwetsbaarder voor droogte en vorst.

Haal een stukje natuur in je naar boven en geniet van je heerlijke groene tuin!

Getagged als: