Hoe leg ik een moestuin aan?

Het is ontzettend hip om een eigen moestuin aan te leggen. Waar het voorheen een oubollige imago had, lijkt het nu door iedereen te worden omarmt. Zo kun je gratis mini moestuintjes krijgen bij de supermarkt en serveren restaurants gerechten uit hun eigen moestuin. Er zijn zelfs televisieprogramma’s aan gewijd. Het lijkt een trend die doorzet en misschien wel blijvend is. Men wil tegenwoordig weten wat ze eten en waar het voedsel vandaan komen.

Ben jij ook om, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Wij helpen je op weg.

1. Het grond voorbereiden

Kies allereerst een zonnige en beschutte plek om je moestuin aan te leggen. Maak vervolgens de aangewezen plek vlak en spit de aarde goed om. Verwijder het onkruid en andere begroeiing met wortel en al. Dit kun je makkelijk tijdens het spitten omdat de wortels dan al boven de grond komen. Vervolgens kun je nog even met een hark de bovenlaag goed los maken en de grond egaliseren.

Een handig hulpmiddel om de aarde om te woelen is een tuinfrees. Met messen wordt het grond losgemaakt en verkruimeld waardoor deze meer lucht krijgt en vruchtbaar wordt. Bovendien is dit veel minder arbeidsintensief en je bent een stuk sneller klaar. Ook onkruidresten worden hiermee direct stukgemaakt dus deze hoef je niet handmatig te verwijderen. De LEA elektrische tuinfrees is ideaal voor het bewerken van grond op kleinere oppervlakken.

2. Zaaien

Je bent nu klaar om te zaaien. Kies een goed moment om te beginnen met zaaien. De grond mag niet bevroren of te vochtig zijn omdat de zaadjes dan niet goed kunnen kiemen. Het is belangrijk om niet te diep te zaaien, houdt als vuistregel aan dat je zo diep zaait als dat het zaadje groot is als je hem verticaal houdt. Wat het juiste zaai moment is verschilt per groente, dus lees de verpakking eerst goed. Om het jezelf niet direct te moeilijk te maken kun je het beste eerst beginnen met makkelijke groenten zoals sla, wortel en spinazie.

3. Onderhouden

Probeer je moestuin regelmatig te onderhouden door onkruid te verwijderen en te bemesten met moestuinmest. Je moestuin moet het hele jaar door onkruid vrij gehouden worden voor een optimaal resultaat.