Hoe pomp ik mijn vijver leeg?

Ziet je vijver er niet meer mooi en gezond uit? Dan is het misschien tijd om deze eens leeg te pompen. Helemaal wanneer je vissen hebt, zul je af en toe je vijver leeg moeten pompen en reinigen om de onderwater fauna en flora te beschermen. Takken, bladeren en ander vuil wat in het water terecht komt zakken namelijk naar de bodem waar het gaat rotten en gisten. Dit kan resulteren in zuurstofgebrek voor je dierbare vissen en ander leven in het water. Daarnaast zullen ze hierdoor steeds minder bewegingsvrijheid krijgen.

Dompelpomp

Om je vijver leeg te pompen heb je een dompelpomp nodig. Zoals de naam al zegt worden ze onder water gedompeld om zo je vijver weer helemaal droog te krijgen. Dit komt niet alleen van pas wanneer je de vijver of zwembad leeg wil pompen, maar ook bij wateroverlast, bijvoorbeeld in je kelder.

Schoonwater of vuilwater?

Wanneer je een dompelpomp koopt is het belangrijk om te weten of deze geschikt is voor alleen schoonwater of ook voor vuilwater. Schoonwater vind je bijvoorbeeld in een ondergelopen kelder, maar vuilwater is zanderig troebel water. In het geval van een vijver kun je dus het beste kiezen voor een vuilwaterpomp. Deze hebben een grovere filter om zand en andere vaste deeltjes zonder moeite weg te zuigen.

Gardena dompelpompen

Voor een goede merk dompelpomp raden wij Gardena aan. Deze zijn altijd voorzien van een vlotterschakelaar of aquasensor. Deze geven een signaal van het waterniveau af aan de pomp. Dit zorgt ervoor dat de pomp automatisch -in of uitgeschakeld wordt, op basis van het waterpeil. Het installeren van deze pompen is eenvoudig met een eenmalige installatie. Ook zijn ze onderhoudsvrij en gemakkelijk in gebruik.

Op Tuintools.nl vind je verschillende dompelpompen van zowel Gardena als andere merken.