Hoe snoei je een haag

Wil je graag een nette tuin afscheiding, maar weet je niet hoe je de haag netjes in model moet houden? In deze blog leggen we uit hoe je dit aan moet pakken.

Wanneer?

Als de heg een jaar in de grond staat mag je hem snoeien. De beste tijd voor het snoeien van de meeste hagen is mei/juni en augustus/september. Hagen kun je het beste in mei snoeien en sparren en coniferen in juni. Voor de langste dag van het jaar, 21 juni, moeten alle hagen de eerste keer in dat jaar zijn gesnoeid. Snoei voor de tweede keer in ieder geval niet later dan midden september.

Hoe?

Snoeien doe je vooral op gevoel. Belangrijk is om de schaar stabiel te houden, zodat je mooi recht knipt. Denk je niet zo’n vaste hand te hebben, dan kun je ook een draadje spannen. Dit door je door lange rechte stokken in de grond te drukken en een draadje te spannen. Meet de hoogte vanaf de grond en span een strakke lijn. Zorg dat je altijd minstens 5 centimeter on het draad snoeit, zodat je deze niet doormidden knipt. Zwakke takken kun je tot twee derde wegknippen. Het afval kun je verwerken tot compost of hakselen tot mulch.

Waarmee?

Er zijn verschillende scharen om mee te snoeien. Bedenk eerst of je liever manueel of automatisch wil snoeien. Wanneer je gaat voor automatisch heb je nog de keuze uit elektrisch, benzine of accu. Wanneer je nog niet zo gedreven bent in het snoeien is een accu heggenschaar aan te bevelen. Deze hebben een laag geluidsniveau en geeft je maximale bewegingsvrijheid. Je hoeft immers geen rekening te houden met het snoer. Een bijkomend voordeel is dat ze licht in gewicht zijn. Qua prestatie gaan ze tegenwoordig niet meer onder voor een benzine heggenschaar.