Je eigen tiny forest

Een tiny forest is helemaal hip. Zoals de naam al doet vermoeden is een tiny forest een mini bos met bomen en planten uit de natuurlijke omgeving, oftwel inheemse planten. De laatste jaren zijn onze tuinen versteend. Steeds meer mensen snakken naar een groenere omgeving want een mens kan nou eenmaal niet zonder natuur. Ook kleine diertjes hebben het moeilijk om een leefplek te vinden in de tuin, zonder groen. Hierdoor verdwijnen vogels, vlinder, bijen en insecten uit het straatbeeld. Een tiny forest biedt uitkomst.

Hoe maak je een tiny forest?

Uiteraard is niet elke tuin geschikt voor grote bomen, maar misschien heb je wel een plekje voor een wat kleiner boompje. Bij ‘forest’ denk je misschien snel aan een verzameling bomen, maar eigenlijk gaat het in de kern om vergroenen. Daarmee kan elke tuin, balkon of terras worden omgetoverd tot een tiny forest. Denk aan hagen en struiken en beplanting. Er zijn veel inheemse bomen en struiken die prachtig bloeien. Wissel af met een paar winterbloeiers, zodat je er het hele jaar door van kunt genieten.

Hoe onderhoud je een tiny forest?

Veel mensen kiezen voor een versteende tuin om weinig onderhoud aan de tuin te hoeven besteden. Toch is dit een misvatting. Denk aan de groene aanslag op de tegels en het mos en onkruid ertussen. Bovendien moet je vaak vegen om je terras verzorgd te houden. Allemaal werkzaamheden om de natuur tegen te werken. Met een groene tuin laat je het juist over aan de natuur. De aangelegde struiken en bomen hoeven niet te worden onderhouden wanneer je er een natuurlijke tiny forest van wil houden.
Wanneer je de bodem afdekt met bodemdekkers, zoals boomschors of planten hoef je bovendien bijna niet te wieden.

Een tiny forest is gezond

Ben je nog niet voldoende overtuigd om een tiny forest te beginnen. Bedenk dan dat mensen in een groene omgeving gezonder en gelukkiger zijn. Niet alleen er naar kijken heeft voordelen, maar het zorgt ook voor een betere luchtkwaliteit.

In de zomer heb je meer beschutting tegen de zon en bij regen heb je een veel beter waterafvoer bij zware regenbuien.