Kettingzaag slijpen

Om goed en veilig met een kettingzaag te kunnen blijven werken zal de zaagketting regelmatig geslepen of vervangen moeten worden. Zaagkettingen worden bot van zand, ijzer en steentjes. U merkt dit wanneer het zagen ineens moeite gaat kosten, de zaag trekt zichzelf niet meer in het hout, de zaag begint scheef te trekken of het zaagsel ziet er poederachtig uit.

3 tips voor het vijlen van de kettingzaag

1.Periodiek vijlen

Het is van groot belang dat u herhaaldelijk uw zaagketting bijslijpt om te voorkomen dat deze geheel stomp zal worden.

2. Vijlstreken tellen

Voer hetzelfde aantal steken uit bij elke zaagtand. Wanneer u de vijlstreken telt blijven de zaagtanden even lang.

3. Markering van zaagtanden

Met een viltstift markeert u de zaagtanden. Na twee tot vier vijlstreken controleert u vervolgens de materiaal verwijdering. Wanneer u een gelijkmatige materiaal verwijdering vaststelt, is de werkwijze correct. Is de kleur slechts op bepaalde plaatsen verwijderd? Dan moet u controleren of u de juiste vijl gebruikt.

Hoe krijgt u uw zaag weer scherp?

U kunt met een ronde vijl de beitels weer scherp krijgen op de volgende manier:

Zet de zaag vast. Draai de vergrendeling los en stelt u de ketting extra strak zodat u zo min mogelijk speling heeft. Zorg ook dat de zaag zo goed mogelijk olie vrij is. Draai de vergrendeling weer vast en check nog een keer dat de ketting ook echt strak zit. U zoekt nu de beitel op die de meeste schade heeft, want dat wordt uw referentie voor de andere beitels hoeveel keer u de vijl er langs moet halen. U houdt de vijl onder een hoek van dertig graden en de vijl horizontaal ten op zichte van het zaagblad. U geeft daarbij druk schuin naar achteren. Tel het aantal het aantal streken wat u nodig heeft om de beitel volledig te herstellen.

Klop regelmatig de vijl even uit. Om de beitels allemaal op gelijke lengte te houden, geeft u alle beitels nu zes streken. Als u alle linker beitels heeft gehad, dan gaat u over naar de rechter schakels. Vijl daarbij wel in de andere hand nemen.

Er bestaat ook een meer praktische manier van vijlen met de optionele vijlhouder van Oregon. Met deze vijlhouder kunt u nooit te diep vijlen en kunt u de optimale hoek aflezen
Als u in de loop van de tijd de ketting een aantal malen heeft geslepen, is het belangrijk dat u ook de dieptestellers bijwerkt. De dieptestellers bepalen de hoeveelheid hout wat de beitels wegnemen. Om dit zelf te doen kunt u bij Tuin-Tools voor een paar euro het optionele Dieptestelmaatje bestellen. Bekijk het slijp-gereedschap in de shop.

Wat boven de mal uitsteekt vijlt u nu weg. Dieptestellers mogen nooit TEVEEL worden weg gevijld, want anders wordt de ketting veel te agressief met zagen. De kans op hakken en vastlopen neemt dan toe.

Mocht u nog niet zo handig of bedreven zijn? Geen probleem! Dan kunt u er ook voor kiezen om een nieuwe ketting te monteren. Lees in dit bericht: De juiste zaagketting vinden

kettingzaag slijpen