Lichtplan voor de tuin

Misschien heb je weleens gehoord van een lichtplan bij de inrichting van je woning. Maar een lichtplan voor de tuin vergeten veel mensen. Met licht creëer je sfeer, ook in je tuin. Met sfeerverlichting in de tuin kun je niet alleen ´s zomers, maar het hele jaar door van je tuin genieten.

Een goed lichtplan maken voor de tuin is echter niet makkelijk. Wil je het toch zelf proberen? Dan geven we hier een aantal bruikbare tips.

1. Houd rekening met stopcontacten en kabels. Dit is de basis voor een goed lichtplan.
2. Zorg voor één schakelaar door alle verlichting met elkaar te verbinden. Hiermee kun je met één druk op de kop de verlichting aan of uit zetten.
3. Zorg voor een goede balans door de verlichting goed te verspreiden over de tuin. Bedenk van tevoren vanuit welk punt je de tuin ’s avonds wilt overzien en creeer van hieruit zichtlijnen waar je rekening mee houdt in je plan.
4. Indirect licht zorgt voor mooie effecten. Omdat planten groeien, kun je het beste verstelbare spots gebruiken. Twijfel je bij de grootte van de spotjes, kies dan voor de kleinere variant. Dit is vaak was subtieler. Zorg dat er ook voldoende donkere plekken in de tuin zijn, zodat de verlichte plekker er goed uitspringen.

Mocht er toch niet helemaal uitkomen, dan kun je natuurlijk altijd nog een tuinarchitect inhuren.