Milieuvriendelijk onkruid verwijderen

Heb je last van onkruid in je tuin maar wil je geen chemische middeltjes hiervoor gebruiken? Er zijn verschillende manieren om onkruid op een milieuvriendelijke en duurzame manier te bestrijden.

Een onkruidborstelmachine

Een effectieve manier om onkruid te verwijderen is door deze weg te borstelen met een onkruidborstelmachine. Deze gemotoriseerde machine duw je voor je uit terwijl het onkruid tussen de tegels wordt weg geborsteld. Het mos en onkruid wat hiermee vrij komt kun je na afsloop bij elkaar vegen. Eventueel kun je hier een veegmachine of bladblazer voor gebruiken, maar een simpele veger werkt ook prima. TuinTools heeft verschillende lichtgewicht onkruidborstelmachines in haar assortiment, zoals de professionele en compacte Nimos Mug-II of de voordelige en ontzettend wendbare Tielburger TW50.

Een onkruidbrander

Een andere veel gebruikte methode om onkruid te bestrijden is om deze weg te branden met een onkruidbrander. Hiervoor gebruik je een gasbrander, waarmee het onkruid een korte periode wordt blootgesteld aan een hoge temperatuur waardoor het direct wordt verbrand. Dit lijkt makkelijk en effectief, maar de kleinere gasbranders die voor particulieren beschikbaar zijn lijken niet altijd te voldoen. De vlam heeft namelijk niet altijd voldoende capaciteit om de planten volledig weg te branden. Wij raden dan ook aan om gasbranders van ten minste 11 kilogram hiervoor te gebruiken.

Heet water

Een goedkope en effectieve optie om onkruid te verdelgen is om hier simpelweg heet water over te gieten. Daarmee wordt het onkruid tot in de wortel verbrand en komt deze dus minder snel terug. Nu denk je misschien, waarom zou ik dan nog bovenstaande opties proberen? Er zit helaas een nadeel aan deze methode; je hebt heel veel heet water nodig. En dit heet water moet wel allemaal de tuin in. Met een simpele waterkoker kun je dus niet je hele tuin onkruid vrij maken. Er zijn dan ook speciale heetwatermachines beschikbaar, maar deze zijn door de grote opvangbak voor het water nogal log.