Onderhoud je grasmaaier

De winter is in aantocht, dus het is gelukkig weer even gedaan met grasmaaien. Deze maand kun je nog voor de laatste keer maaien, maar dan mag de grasmaaier toch echt weer even de schuur in.
Misschien is dit juist een goed moment om je grasmaaier te onderhouden. Hiermee kun je de levensduur namelijk flink verlengen.

Onderhoudsbeurt

Geef je grasmaaier minstens één keer per jaar een grote onderhoudsbeurt. Wat dit inhoudt is afhankelijk van je type maaier. Bij een elektrische maaier kun je de motorkap openen en de moto reinigen zodat deze weer een betere koeling krijgt. Heb je een motormaaier, dan is er iets meer onderhoud nodig. Zo moeten alle scharnieren en mechanismen worden ingesmeerd en de olie worden ververst. De benzinetank moet daarentegen leeg zijn voor je de maaier voor de winter parkeert. Verder zullen de bougies en de luchtfilter eruit gehaald moeten worden om deze te reinigen. De bougies kun je schoonmaken met een staalborstel en de luchtfilter kun je meestal uitkloppen. Eventueel kun je deze vervangen wanneer hij te vies is. Heb je een filter in mousse? Dan kun je deze uitspoelen met benzine en een beetje vochtig maken met wat olie. Heb je een robotmaaier? Dan denk je misschien dat je de dans ontspringt. Helaas is dit niet helemaal waar. Ook bij een robotmaaier is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. Denk hierbij aan de wielen, de behuizing en de onderkant. Een motormaaier werkt op een accu, die na een aantal jaren vervangen moet worden. Twijfel je of je maaier een nieuwe accu nodig hebt? Neem dan even contact met ons op.

Messen slijpen

Voor alle maaiers geldt dat scherpe messen zorgen voor een beter resultaat. Laat dus ook de messen van je maaier slijpen. Wil je dit liever zelf doen? Let er dan goed op dat je de messen goed uitbalanceerd. Bij gemiddeld gebruik is het voldoende om de messen één keer per jaar te slijpen.

Grasmachine schoonmaken

Niet alleen bij periodiek onderhoud, maar eigenlijk bij elke maai beurt kun je maaier het beste even schoonmaken. Dit voorkomt dat de zuren van het gras de maaier aantasten. Zorg er vooral voor dat je alle grasresten en ander vuil van de maai messen afhaalt. Dit kun je doen met een schraper of een borstel. Doe dit altijd droog en gebruik dus geen water, om roestvorming te voorkomen. Omdat de onderkant altijd wat nat wordt van het maaien, kun je deze het beste ook nog even nadrogen. Verder kun je zo af en toe de schroeven of bouten nog even aandraaien en de scharnieren invetten. Dit hoeft niet bij elke maai beurt, maar doe het wel regelmatig.