Onderhoudstips voor je tuinmachine

Als je hebt geïnvesteerd in een tuinmachine dan wil je dat deze een zo lang mogelijke levensduur heeft. Met onderstaande tips kun je hier zelf goed aan bijdragen.

Lees het instructieboekje

Bij iedere machine hoort een instructieboekje. Nu zijn wij Nederlanders snel geneigd om eerst alles zelf uit te vogelen en wanneer dit niet lukt het instructieboekje erbij te pakken.
Het is echter raadzaam om direct de informatie tot je te nemen zodat je de machine goed leert kennen.

Luister naar de machine

Let vooral op afwijkingen. Als de machine tijdens het draaien ineens een geluid maakt dat je nog niet kent dan kun je de machine het beste direct uitdoen.
Je kunt zelf op onderzoek uitgaan om de oorzaak van het geluid te achterhalen, maar je kunt ook altijd een onderhoudsmonteur inschakelen.

Pak problemen op tijd aan

Het uitstellen van reparaties kan op termijn voor steeds grotere problemen zorgen. Dit brengt niet alleen meer kosten met zich mee, maar het gaat ook ten koste van de levensduur.

Maak de machine regelmatig schoon

Hoe ouder de machine wordt, hoe vuiler de motor wordt. Ververs de olie dus regelmatig en gebruik altijd de juiste brandstof of motorolie.
Ook elektrische machines of accumachines moeten regelmatig gereinigd worden. Accu’s bevatten bijtend zuur. Zorg dus dat je beschermende kleding draagt bij werkzaamheden met de accu. Gebruik voor het bijvullen van accu’s ook uitsluitend gedestilleerd water. Heeft de machine langere tijd stilgestaan? Doe dan altijd even een extra check voor gebruik.

Door je goed voor te bereiden op onderhoud en reparaties kun je op termijn goed geld besparen.

Onderhoud tuinmachines