Onkruid wieden

Wat is nou eigenlijk onkruid? In principe is onkruid elke plantensoort die men als ongewenst beschouwt. Er is dus geen objectieve definitie van onkruid. Planten die overdadig groeien en zo tuinplanten overwoekert wordt voor veel mensen als onkruid gezien. Het is dan ook afhankelijk van het gebruik van de grond en de persoon. In een andere omgeving was dezelfde plant misschien juist erg gewenst, zoals in biologische landbouw of moestuinen.

In de tuin onderscheiden we vaak twee soorten onkruid:

  1. Zaad onkruid. Deze verspreiden zich via zaadjes en zijn vaak eenjarige planten.
  2. Wortel onkruid. Deze verspreiden zich via de wortel en dus vaak onder grond. Deze soort is het meest hardnekkig en moeilijk te verwijderen.

Wieden met de hand

Veel mensen wieden hun onkruid manueel en dus met de hand. Hiermee kun je heel secuur te werk gaan en je planten sparen. Het nadeel hiervan is dat je veel moet bukken of op je knieën moet zitten. Dit is niet goed voor de rug of knieën en voor veel mensen ook niet te doen. Doe je het wel met de hand, gebruik dan in ieder geval knie lapjes en handschoenen gebruikt.

Met droog weer is het makkelijker dan met vochtig weer omdat een natte bodem voor weerstand zorgt. Ook krijgt het onkruid dat niet helemaal goed is verwijderd met regen meer kans om er weer door te komen.

Onkruidtrekker

Mocht je nou liever niet met de hand willen wieden dan zijn er verschillende hulpmiddelen te vinden. Zo kun je een krabber of een tuinhark gebruiken om het werk wat te verlichten. Met een krabber maak je het haarde rondom de wortel van het onkruid wat los om zo de wortel in zijn geheel te kunnen verwijderen. Verwijder sowieso het onkruid inclusief wortel, en dan met name bij wortel onkruid zodat je niet bezig blijft. Door de plant goed vast te pakken en een beetje te wiebelen komt de wortel makkelijker mee naar boven.

Planten met een diepe penwortel, zoals paardenbloemen, zijn hardnekkige onkruiden. Bij het verwijderen hiervan is het belangrijk dat je de hele penwortel verwijdert, want anders groeit hij weer aan. Een ideaal hulpmiddel hiervoor is de Fiskars Onkruidtrekker. Deze onkruidtrekker beschikt over roestvrij stalen klauwen die de wortel van het onkruid vanuit diverse richtingen vastpakt en uit de grond verwijderd.

 

Getagged als: