Soorten snoeigereedschap

Er zijn vele soorten snoeigereedschap, maaar welke kies je voor je klus? Voor het beste resultaat is het belangrijk om het juiste gereedschap voor de juiste klus te gebruiken. Hiermee zorg je niet alleen dat je de planten niet verwondt, maar ook jezelf niet.

Snoeischaren

Een snoeischaar is in vrijwel iedere tuin onmisbaar. Je kunt kiezen uit een schaar met twee snijdende kanten of een met een platte onderkant. Snoeischaren met twee snijdende kanten zijn bedoelt voor planten met holle stelen. Scharen met een platte onderkant worden gebruikt voor planten en struiken met houtige stelen, waardoor de stelen niet worden dichtgedrukt.

Snoeizagen

Voor de wat dikkere takken zijn snoeizagen beter te gebruiken. Voor incidenteel gebruik is een kleine klapzaag handig. Bij snoeizagen van ARS zijn de punten van de zagen extra verhard, waardoor ze langer scherp blijven dan andere zagen. Denk je dat een gewone zaag ook wel volstaat? Bedenk dat dat deze vastlopen in nat en groen hout. Zagen met een gebogen blad zagen bij de trekkende beweging, dit maakt het zagen extra handig.

Stokzagen

Zoek je het hogerop? Dan is een stokzaag een uitkomst. Deze zijn vaak van lichtgewicht en hebben een uitschuifbare stok om takken makkelijk af te kunnen zagen.

Heggenscharen

Zoals de naam al zegt gebruik je een heggenschaar om een heg te knippen of een conifeer of taxus in vorm te krijgen. Doordat het blad vaak gegolfd is kun je hiermee makkelijk de twijgen van een heg doorknippen.

Takkenscharen

Voor de dikkere takken gebruik je een takkenschaar. Per takkenschaar wordt aangegeven hoe dik de tak maximaal mag zijn. Let er goed op dat de handvat lekker in de hand ligt en dat de messen van goede kwaliteit staal zijn.