Tips voor een regenbestendige tuin

Het klimaat verandert en dat heeft ook gevolgen voor de tuin. Er komen namelijk steeds meer hevige regenbuien waar niet elke tuin bestand tegen is. Wanneer je tuin blank komt te staan kan dit nadelige gevolgen hebben. Zo wordt de bestrating vervuild en kan de beplanting te nat worden en uiteindelijk zelfs afsterven. Ook kan een overgelopen tuin voor lekkage binnenshuis zorgen en de nodige schade met zich meebrengen. Let dus met de aanleg van je tuin op een goede afwatering. In deze blog leggen geven we een aantal praktische tips.

Vervang tegels voor groen

Tegels in de tuin is handig en onderhoudsvriendelijk. Daarom hebben veel mensen de laatste jaren hun tuin versteend. Hier heeft niet alleen het leven in de tuin onder te lijden maar het zorgt er ook voor dat het water niet in de grond weg kan zakken. Hierdoor stroomt het af naar het riool waardoor deze overlopen. Uiteraard kun je best een terras aanleggen om op te zitten, maar compenseer dit met voldoende beplanting. Als vuistregel kun je de verdeling van 40/60% aanhouden, waarvan 60% groen is. Dit kun je doen met gras of borders, maar je kunt ook meer ruimte tussen de tegels laten en hier gras of kruiptijm laten groeien. De overgebleven bestrating kun je onder afschot leggen, dus af laten lopen. Houd hiervoor ongeveer 1 cm afschot per strekkende meter aan. Dan heb je voldoende stagnatie en zit je niet scheef op je terras.

Vang regenwater op

De simpelste manier om regenwater op te vangen is door het gebruik van een regenton. Met het opgevangen water kun je uiteraard ook de planten water geven. Een andere optie om regenwater op te vangen is een vijver. Wanneer je vijver te vol wordt stroomt het overtollige water je tuin is, dus houd er wel rekening mee waar je de overloop uit laat komen. Bijvoorbeeld in het gazon of je border. Maar heb je er wel eens aan gedacht om je dak te gebruiken om water op te vangen? Groene daken werken als een spons en vangen regenwater op. Een bijkomend voordeel is de isolerende werking; warm in de winter en koel in de zomer.

Voer regenwater af

Er worden steeds minder putjes en goten aangesloten op het riool. Dat is maar goed ook, want in het riool wordt het water onnodig vermengt met vervuild water wat weer gezuiverd moet worden. Regenwater afvoeren in je eigen tuin verdient dus de voorkeur. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Zo kun je het laagste punt van je tuin aansluiten op je gazon of een border zodat het in de grond wegloopt. Ook kun je een gootje aanleggen zodat de bestrating over de gehele breedte onder afschot wordt gelegd en dus niet naar een punt loop.

Mocht je echt last hebben van grote hoeveelheden water dan kun je ook nog denken aan special infiltratie kratten.