Tips voor een stadstuin

Ondanks veel mensen in Nederland een tuin hebben, is dat in ons kleine landje ook vaak een kleine tuin. Zeker wanneer je in de stad woont heb je een grotere kans op een wat kleinere tuin.
Dit hoeft echter niet te betekenen dat je weinig groen hebt. In deze blog geven we 5 tips om van je kleine stadstuin een volwaardige tuin te maken.

1. Maak je tuin optisch breder of dieper

Is je tuin relatief smal? Leg dan grote langwerpige tegels of planken in de breedte. Leg ze juist in de lengte wanneer je tuin juist weinig diepte heeft. Ook een schutting kan veel doen. Liggende planken in de lengte zorgen ook voor extra diepte. Opstaande planken kun je eigenlijk sowieso wel vermijden, gezien de hoogte in een tuin vaak geen probleem is. Door een klimop tegen de schutting te plaatsen kun je ook meer diepte creëren en wanneer je de achterkant van de tuin licht houdt zorg je weer voor extra breedte.

2. Maak statements

Plant je tuin niet te vol, een kleine tuin lijkt al snel rommelig. Daarom kun je beter een paar goede statements plaatsen, zoals een grote groene plant in een grote pot. Eventueel kun je zelfs een klein boompje plaatsen. Door op minstens twee plekken in de hoogte te werken maak je ook zichtpunten in de hoogte van je tuin. Je tuin zal hier bovendien veel rustiger van ogen. Kies dan ook niet voor schreeuwerige planten, maar ga bijvoorbeeld voor een Yucca, Hosta of Acantus. Mocht je nou echt een goede statement willen maken, dan kun je ook een spraakmakende afscheiding maken in plaats van zo’n saaie standaard schutting. Bovendien dempen groene tuinafscheidingen het geluid beter dan een houten schutting. In een stadstuin zitten de buren namelijk meestal niet ver weg 😉

3. Werk met variaties

Door te varieren heb je meer te zien in je tuin. Wanneer je kiest voor planten met een wat kleinere blad, kun je makkelijker meerdere planten groeperen. Ook kun je werken met seizoenen, zodat je elk seizoen wat anders te zien hebt. Kies bijvoorbeeld voor bladverliezende struiken zoals de hotensia, Virburnum of Boerenjasmijn.

4. Neem geen gazon

Ook al mag je nog zo graag in het gras liggen, neem bij een tuin die kleiner is dan 10 vierkante meter geen gazon. Dit zal je over het algemeen meer onderhoud dan plezier geven.

5. Let op de verhoudingen

Kleine hagen doen het goed om tuinkamers te maken, zonder dat de tuin kleiner aanvoelt. Hoge hagen zijn juist weer ideaal voor het creëren van hoekje met meer privacy. Bij een kleine tuin is het  af te raden om én een eethoek én een loungehoek te creëren. Dit maakt de tuin te vol en gaat vaak ten koste van de loopruimte. Meubels zijn in een kleine tuin zeer sfeerbepalend. Koop daarom lichte meubels en laat de eettafel op maat maken. Plaats daar weer lichte stoelen bij en laat eventueel een bankje erbij maken voor de kinderen, zodat je deze onder de tafel kunt schuiven. Ook vaste banken besparen erg veel ruimte.

Al met al moet een stadstuin anders worden aangepakt dan een grotere tuin. Maak dus niet de vergissing om een kleine stadstuin in te richten als een grote tuin, maar dan in miniatuurformaat. Hier wordt de tuin veel te petieterig en te druk van.

Getagged als: