Tips voor het snoeien van hagen

Een haag is niet alleen een mooie afrastering van je tuin, hagen breken de wind, dempen (verkeers)geluid en zijn een broedplaats voor vogels. Wintergroene hagen zijn populair. Een taxushaag of coniferenhaag zijn mooie immergroene hagen, maar je hebt ook bladverliezende hagen zoals beukenhagen. Over het algemeen geldt, hoe vaker je ze knip, hoe dichter de haag zal worden. In deze blog geven we 5 tips voor een mooi resultaat.

 1. Een strakke haag
  De meeste hagen zijn het mooist als ze strak zijn. Veel mensen denken met de losse pols recht te kunnen knippen, maar dit blijkt toch vaak moeilijker dan het lijkt. Vooral als je haag een paar meter hoog wordt gaat dit opvallen. Span daarom altijd een touwtje, die je verankert met rechte stokken in de grond. Snoei er minstens 5 cm. onder, zodat je het touwtje niet doorknipt. Let erop dat je het touwtje netjes en recht spant.
 2. Begin voorzichtig
  Misschien een beetje overbodig te noemen, maar begin voorzichtig want weg is weg. Je kunt beter wat vaker een beetje snoeien dan af wanneer de haag een wildgroei begint te worden. Door zo egaal mogelijk te snoeien krijgt de haag lucht en licht. Wanneer je de onderkant wat breder laat dan de bovenkant voorkom je dat de blaadjes in de schaduw van hun bovenburen vallen. Door vaker te snoeien kun je dit bovendien ook beter voorkomen. Van nature groeit de bovenkant namelijk het snelst.
 3. De heggenschaar
  Uiteraard gebruik je voor het snoeien een heggenschaar. Hier zijn echter verschillende varianten van. Wij adviseren een elektrische, accu of motor heggenschaar voor het meest egale resultaat. Een heggenschaar met een benzinemotor heeft de meeste power. Door de grote meslengte kun je lekker snel en krachtig werken. De mes afstand van een benzine heggenschaar ligt gemiddeld ook hoger in vergelijking met een elektrische- of accu heggenschaar.
 4. Mest en zon
  Elke snoeibeurt is een aanslag op de haag. Voor een goede herstel is het dan ook zeker aan te raden om goed te mesten. Zelf is het lekker om in de zon te gaan snoeien, maar helaas is dit voor de heg een minder goed idee. Deze kan namelijk door de zon beschadigd raken. Beter is dus om op een bewolkte, niet te warme dag te snoeien. Gelukkig hebben we genoeg van dit soort dagen in Nederland.
 5. Opruimen
  Wanneer je eindelijk de hele haag hebt gesnoeid zal je niet veel zin hebben om de afgeknipte takken en bladeren op te ruimen. Je kunt er echter ook voor kiezen om deze tussen de planten te laten liggen. Dit is goed voor het bodemleven zorgt op termijn weer voor bemesting van de groen. Bovendien houdt het onkruid een beetje tegen. Wil je de resten toch liever opruimen? Verwerk deze dan tot compost, haksel ze tot mulch of leg een takkenwal aan.