Tuin in de lente

In de vorige blog hadden we het al over de bloemetjes en de bijtjes, maar bij veel mensen kriebelt het ook zelf aan de slag te gaan in de tuin. Goed nieuws, zodra het niet meer vriest kun je al veel doen in de tuin.

Onkruid wieden

De grootste ergernis in de tuin is onkruid, dus begin met het onkruid wieden. Door de eerste lentezon begint het onkruid al snel te groeien en zullen deze al snel bloemen en zaden gaan vormen. Wees verspreiding van het onkruid dus snel voor. Heb je een grote oppervlakte te wieden en weet je niet waar je moet beginnen? Denk dan eens aan een onkruidborstelmachine.

Terras klaarmaken

We blijven nog even bij het ongewenste groen. Om straks lekker op het terras te kunnen zitten zal eerst de groene aanslag verwijderd moeten worden. Met een hogedrukreiniger spuit je de tegels makkelijk schoon zonder gebruik te maken van chemische producten. Als het terras er weer goed verzorgd uitziet kan het terrasmeubilair weer van zolder worden gehaald. Dit is dan ook een goed moment om het meubilair te voorzien van een onderhoudsbeurt. En als je toch bezig bent, controleer dan ook direct de schuttingen, tuinhuisjes, schuurtjes en houten kasten voor eventueel onderhoud.

Snoeien

De maand maart is een ideale maand om je rozen en hortensia’s te snoeien. Hiermee bevorder je nieuwe groei. Takken die ouder zijn dan drie jaar en verzwakte takken van de hortensia kun je het beste tot op de bodem terugsnoeien. Snoei echter niet alle takken weg, de meeste hortensia soorten bloeien namelijk op takken die minstens een jaar oud zijn. Door het wegsnoeien van oude takken zorg je voor grotere en vollere bloei van de bloemen. Het snoeiafval van zowel de hortensia als de roos kun je eventueel stekken. In deze blog lees je meer over het snoeien van je tuin.

Voorjaarsbollen

Wat absoluut niet mag worden overgeslagen bij tuinwerkzaamheden in de lente zijn voorjaarsbollen poten. De uitgebloeide planten in je huis, kunnen nu naar je tuin. Denk hierbij aan de narcissen, krokussen, hyacinten, tulpen en andere voorjaarsbloeiers. Volgend jaar zullen deze dan opnieuw opkomen in de tuin, zo heb je alvast wat voorwerk gedaan. Voor nu kun je natuurlijk ook al veel zomerbloemzaden planten in de tuin. Hier heb je dan in juni en juli al plezier van. Zorg ervoor dat je de grond en planten goed bewatert. Ook in de lente droogt de grond snel uit. Doe dit het liefst, net als in de zomer, in de avond zodat de planten en bladeren niet kunnen verbranden.

Gazon

Vanaf 5 a 6 graden begint het gras al te groeien, de lente is daarom ook de tijd van de eerste maai beurt. Na het maaien kun je de grond bemesten. Doe dit bij voorkeur vlak voor een regenbui, zodat de mestkorrels of de droge mest snel de grond in kan trekken. Zorg voor een goede dosering, zoals op de verpakking staat vermeld.

Geniet van de lente!