Tuin winterklaar maken

Oktober en november zijn de beste maanden om je tuin winterklaar te maken. In deze maanden vriest het vaak nog niet en de weeromstandigheden zijn nog gunstig om te werken in de tuin. Als je het goed doet, komt je tuin goed de winter door tijdens de koude maanden.

In het voorjaar heb je er dan weer veel plezier van. Toch is winterklaar maken misschien een beetje gedateerd. Voorheen was het vooral bedoeld om de tuin er in de winter netjes uit te laten zien.
Tegenwoordig mag het echter allemaal wel wat natuurlijker waarbij ook rekening wordt gehouden met de dierenpopulatie in de tuin. Plantenresten zijn namelijk erg belangrijk voor allerlei nuttige dieren en insecten in de tuin.

De klussen die we aanbevelen sommen we hieronder even op

  • Bloemen en planten

De meeste bloemen zijn inmiddels uitgebloeid. Deze kun je dus, eventueel met de stengel, wegknippen. De rest moet je laten zitten omdat de bladeren bescherming bieden tegen de vorst. Ook eenjarige plantjes zijn nu wel uitgebloeid. Deze kun je het beste voor de eerste nachtvorst weghalen omdat de stengels anders gaan rotten waardoor het erg vies wordt. Trek de planten er met wortel en al uit en vul de kale plekken eventueel met voorjaarsbollen.

De bloembollen die je nu poot kunnen van het voorjaar weer uit de grond schieten. Vergeet er ook niet wat mest over te strooien zodat ze voldoende voeding uit de bodem kunnen halen.
De vaste planten in de borders en perken kun je het beste zo lang mogelijk laten staan, ook al bloeien ze niet meer. Afgevallen bladeren kun je ook laten liggen zodat het een deken kan vormen tegen de vorst en het dierenleven beschutting kan vinden.

Vergeet ook niet de kruipplanten binnen te zetten voordat het gaat vriezen. Andere planten die minder goed tegen de vorst bestand zijn, kun je beschermen met een vliesdoek, rietmat, noppenfolie of gaas die de wind breekt.

  • Gazon

Zolang de temperatuur boven de 6 graden blijft zal het gras blijven groeien. Maai het gazon in de herfst dan ook voor het laatst en zorg dat dit niet te kort wordt voor de winter. Vang het afgemaaide gras op of hark het eraf, door lichtgebrek kan het gras anders geel worden. Hiervoor kun je ook heel goed een bladblazer gebruiken. Eventueel kun je ook wat kalk of wintermeststof op het gazon strooien.

  • Vijver

Nu de bladeren loslaten vallen deze ook in de vijver. Haal deze bladeren eruit met een net of span een net over de vijver om de bladeren op te vangen. Wanneer de bladeren naar de bodem zinken zullen deze gaan rotten, wat niet gunstig is voor de kwaliteit van het water. Laat de vijver straks ook niet helemaal dichtvriezen, maar zorg voor een onderwaterpompje om voldoende zuurstof in het water te houden. Ook wanneer je vissen in de vijver hebt is dit erg belangrijk.

Laat de winter dan nu maar komen!

Getagged als:
Tuin winterklaar maken