Tuinonderhoud in de herfst

De herfst is officieel weer begonnen. De nachten worden geleidelijker weer langer en het wordt kouder. Wat betekent dit voor je tuin, behalve een nieuwe lichting bladeren? Tuinieren in de herst is eigenlijk niets minder dan de tuin voorbereiden op de komende winter.

Snoeien

Het najaar is een goede periode om bepaalde planten en struiken te snoeien. Denk hierbij aan heesters, klimrozen en coniferen. Ook planten zonder blad of die de afgelopen tijd zijn verpieterd, kun je nu terugsnoeien. Toch raden we aan om dit pas in het voorjaar te doen, zodat de planten meer beschutting hebben. Het nadeel is dan natuurlijk dat je er wel de hele winter tegenaan kijkt.

Planten

Het najaar is ook een goed moment om je planten en struiken te bemesten. Heb je onlangs nog mest gestrooid, dan is dit niet noodzakelijk. De belangrijkste voedingsstoffen in mest zijn Stikstof, Fosfor en Kalium. Kies altijd voor organische meststoffen, zodat de plant geleidelijk voedingsstoffen binnen krijgt. In de herfst kunnen ook bollen worden geplant, zodat deze in de lente op het juiste moment uit de grond komen.

Bladeren

Verwijder bladafval uit de tuin, zodat dit niet in de dakgoot of vijver beland. Niet alleen bladeren, maar ook losse taken kun je beter verwijderen zodat deze niet door de wind voor ongelukken zorgen. Check sowieso je dakgoten en haal de eventuele bladeren eruit, zodat je goten niet overstromen. Wanneer er niet veel bladeren in liggen, kun je dit ook in het najaar doen. Bladeren in de tuin zijn niet altijd een probleem. Voor sommige planten, bomen en struiken, zijn bladeren een goede winterbescherming. Je kun de bladeren hier eventueel inharken en er wat zand op strooien om het ontbindingsproces te versnellen. Ook voor dieren die in de tuin leven is dit fijn.

Overige klusjes

Als je toch eenmaal in de tuin bezig bent, kun je de volgende klusjes ook direct meenemen. Doe dit in ieder geval voor de vorst:

  • Bloembedden, rozen en andere gevoelige planten bedekken met rijshout (wanneer je ze niet met bladeren bedekt)
  • Breng potplanten naar binnen of zet ze op een beschutte plek
  • Sluit waterleidingen af en tap de kranen af
  • Demonteer vijverpompen en installeer een ijsvrijhouder met pomp voor de zuurstof

Heb je deze klusjes geklaard? Dan kun je nu even vrij nemen van je tuin.