Tuinonderhoud in de zomer

Hartje zomer denk je misschien meer aan relaxen in de tuin dan aan onderhoud. Juist nu je meer in de tuin bent is het belangrijk om de tuin goed bij te houden. Dit hoeft niet veel tijd te kosten, dus je kunt er ook nog genoeg van genieten!

Water geven

Deze zomer is meer water verdampt dan dat er aan water is gevallen. Dat betekent water geven! Begin met de kruip- en potplanten, deze schreeuwen het hardst om water. Zet vervolgens de sproeier op het gazon. Geef bij voorkeur in de ochtend of in de avond water, zodat het beter wordt opgenomen.

Zomersnoei

Anders dan je misschien denkt, kunnen esdoorns, noten- en berkenbomen ook midden in de zomer worden gesnoeid. Ook appel- en perenbomen moeten in de zomer worden gesnoeid, of beter gezegd gecorrigeerd. In de zomer corrigeer je namelijk de foutjes van de snoeibeurt in de winter, zodat deze de komende winter makkelijker kan worden gesnoeid.
Vergeet ook de planten niet. Denk aan de Salvia (salie), Alchmella (vrouwenmantel), Lupinus, Delphinium (ridderspoor) en Nepeta (kattenkruid). Je kunt de uitgebloeide knoppen afknippen tot zo’n 15 centimeter waardoor ze deze zomer misschien nog een keer gaan bloeien.

Vijver

Bij langere, droge periodes, waar we nu midden in zitten, kunnen ondiepe vijvers last krijgen van draadalg. Probeer dit zoveel mogelijk te verwijderen met de hand, zodat je geen groene drap krijgt. Hier zijn ook verschillende producten voor verkrijgbaar.

Gazon

Naast regelmatig sproeien is het ook aan te raden om je gazon regelmatig te bemesten. Hiermee wordt het gazon gevoed en krijg je een gezond gazon. Lees in deze blog meer over het besproeien van je gazon.