Tuintips voor senioren

Juist als je wat ouder word is het fijn om nog lekker bezig te blijven in de tuin. Zelfs als je niet meer zo mobiel bent of niet meer zoveel kracht hebt kun je nog prima je tuin onderhouden.
Pas je tuin hier handig op aan, zodat je er nog lang van kunt genieten. Hier een paar tips.

Niet meer bukken

Tuinieren op hoogte vergt minder inspanning. Niet alleen doordat je niet meer hoeft te bukken, maar ook omdat er minder onkruid en slakken in de bakken komen.
Zorg wel datje voldoende water geeft, planten in bakken en potten moeten namelijk wel regelmatig water krijgen en bemest worden.
Hier kun je eventueel een automatische watergeef systeem voor aanschaffen.

Ruimte

Zorg dat er voldoende ruimte tussen de potten aanwezig is waardoor je er makkelijk met een eventuele wandelstok, looprekje of rolstoel langs kunt.
Maak de paden 1,60 meter breed en zorg voor een maximale hellinggraad van 15 graden. Vergeet ook de reling niet.
Zorg ook dat de paden egaal zijn zonder teveel hobbels en onregelmatigheden waar je makkelijk over kunt struikelen. Vervang klinkers dan bijvoorbeeld voor grote tegels, dan heb je ook direct minder onkruid te wieden.

Planten

Kies voor planten die makkelijk groeien en weinig onderhoud vragen. Wanneer je planten koopt die al wat groter zijn dan heb je bovendien minder grond waar onkruid in kan groeien.
Leg sowieso eerst een kokosvezel- of onkruiddoek op het grond met daarop houtsnippers, schors of mulch. Dan heb je nog weinig last van onkruid.
Heb je nog een gazon? Dan kun je deze uiteraard verkleinen of een motormaaier aanschaffen wanneer je nog wat speelruimte voor de kleinkinderen wil houden.

Lichtgewicht gereedschap

Gebruik tuingereedschap met lange stelen zodat je niet teveel hoeft te bukken. Met lichtgewicht gereedschap kun je nog lang zelf blijven snoeien.
Bij gewrichtsproblemen is het verstandig om te gaan voor soft grip. Accu machines zijn vaak lichter van gewicht dan machines met en een benzine- of elektrische motor.

 

 

Senioren tuinmachines