Tuinwerkzaamheden hartje winter

Het is hartje winter en misschien denk je wel dat het te koud is om in de tuin te werken. Helaas! Ook in januari is er genoeg te doen.

Het gazon

Aan het gras hoef je nu niets te doen, wat een hele mooie tijd is om wat aandacht te besteden aan het onderhoud van je grasmaaier.
Loop niet over het gras als het vriest. Het gras is dan erg kwetsbaar, waardoor gele plekken kunt ontstaan. Soms kan regenwater op sommige plekken in het gazon niet goed weglopen. Dan kun je het gras wat verluchten door met een spitvork op ongeveer 15 centimeter van elkaar diepe gaten te steken op opvullen met tuinbouwzand.
Op deze manier kun je ook eventuele kuilen en bulten herstellen. Wormenhoopjes kun je het beste weg borstelen. Wormen zijn er nuttig en actief in de winter. Door de hoopjes weg te borstelen voorkom je dat de wormen worden geplet. En dat zorgt weer voor onkruid.

Tuinvogels

Vogels hebben het nu moeilijk, vooral als het vriest. Ondersteun ze door voedsel en water te geven. Hang bijvoorbeeld een voederhuisje op en stop daar een potje vogelvoer in. Of hang een aantal vetbollen op en strooi wat vogelzaad. Zorg hierbij wel voor plekjes die moeilijk zijn te bereiken voor katten!

De Vijver

De vissen en de vijver zijn nu in ruststand. Vissen hebben daardoor weinig voedsel nodig. Bij een watertemperatuur onder de 6 graden hoef je helemaal niet meer te voeren.
Als je koi karpers hebt moet je even extra goed opletten of het goed met ze gaat. Wanneer de vijver dicht is gevroren zal er een opening moeten komen om voor voldoende zuurstof te zorgen. Verder is het verstandig om de pomp regelmatig goed te controleren.

Snoeien

Ook nu in de winterperiode is er genoeg mogelijkheid om te snoeien. Hiervoor kun je verschillende snoeizagen gebruiken. Knotwilgen kun je nu het beste snoeien. Dit is zelfs het beste wanneer er een laagje ijs op het water ligt. Zo kun je namelijk ook vanaf de waterkant makkelijk snoeien. Zo lang het overdag niet vriest kun je ook veel andere bomen en struiken snoeien. De Berk, Kastanje, Walnoot, Druif en Esdoorn moet je nu niet snoeien, deze zouden dan gaan bloeden.

Verder kun je rottende bladeren op de composthoop gooien. Sneeuw kun je het beste verwijderen van bomen en planten, door het gewicht kunnen takken doorhangen en uiteindelijk breken.

Getagged als:
Winter tuinwerkzaamheden