Tuinwerkzaamheden in december

In december denk je misschien niet zo snel aan de tuin, maar ben je druk met sinterklaas en kerst. Gelukkig hoef je hartje winter niet veel tijd te reserveren voor de tuin. Toch zijn er een aantal punten om aan te denken in de wintermaanden.

1. Omdat het tuingereedschap de komende maanden niet worden gebruikt, is dit een goed moment om dit even schoon te maken en in te oliën. Zo kun je in het voorjaar direct aan de slag.

2. Messen slijpen. Bij gebruik worden messen langzaam stomper. Als je toch eenmaal bezig bent je tuingereedschap schoon te maken, kun je ook direct je stekmessen en snoeischaren slijpen met een wetsteen.

3. Verwijder bladeren uit je dakgoten, mocht je dit nog niet hebben gedaan. Misschien niet het leukste klusje met dit koude weer, maar overlopende dakgoten wil je al helemaal niet.

4. Verwijder mos en algen van de looppaden of het terras. Dit voorkomt dat je uit zult glijden en het ziet gelijk verzorgd uit.

5. Sluit de buitenkranen af en isoleer deze. Dit kun je bijvoorbeeld doen met noppenfolie.

6. Check de overwinteringsplaats van de dieren in orde is. Zij gaan immers een zware tijd tegemoet.

7. Denk ook aan de vogels. Voeder deze bij met vogelvoer als het koud is en zet een bakje water neer. Om te voorkomen dat de vogels gaan badderen kun je er wat gaas overheen leggen. Doe geen zout in het water om te voorkomen dat het dichtvriest. Dit is niet goed voor de vogels.

8. Wanneer het weer dit toelaat kun je nog de laatste bladeren van het gazon weg harken. Let wel dat het gazon niet bevroren is, dan zul je gele voetsporen achterlaten.

9. Zet de planten binnen die niet goed tegen vorst kun. Dek de vorstgevoelige planten die buiten blijven staan af met een vliesdoek. Eventueel kun je hier ook wat stro of dennentakken voor gebruiken. Daar kunnen de dieren ook goed in overwinteren.

10. Mocht het gaan sneeuwen, schud het sneeuw dan van de takken af zodat deze niet doorhangen en afbreken.

Nu kun je lekker van de feestdagen en je tuin genieten!