Veiligheidskleding bij kettingzagen

Veel mensen onderschatten veiligheidskleding voor het gebruik van tuinmachines. Toch worden de machines die voor een tuin worden ingezet van steeds professioneler kwaliteit. En een ongeluk zit in een klein hoekje. Goede veiligheidskleding is dan ook ten zeerste aan te raden. Het werken met de motorkettingzagen brengt extra gevaren met zich mee. In de ARBO wetgeving worden hoge veiligheidseisen gesteld aan de materialen die hiervoor worden gebruikt. Maar welke bescherming heb je dan precies nodig?

Gelaat- en gehoorbescherming

Voor werkzaamheden met een kettingzaag heb je zonder goede hoofdbescherming beduidend meer kans op hoofdletsel of gehoorbeschadiging. Kies sowieso altijd voor een veiligheidshelm tijdens werkzaamheden met risico op vallende objecten. Voor je eigen comfort kun je ook kiezen voor complete bosbouwhelm combinatie. Dit is een handige helm, compleet met vizier en gehoorbescherming.

Werkhandschoenen en werkschoenen

Werkhandschoenen zijn eigenlijk aan te raden voor elk type werk in de tuin. Je handen zijn dan immers erg kwetsbaar. Kies voor zaagwerkzaamheden wel altijd voor handschoenen met zaagbeveiliging. De schade aan je handen kan erg groot zijn als het zaagblad zich vastgrijpt in je handschoen.

Bij zaag werkzaamheden wordt het ook aangeraden om schoeisel te dragen met zaagbescherming. Zaagschoenen en zaaglaarzen bieden specifieke bescherming aan voeten, enkels en scheenbeen wanneer de motorkettingzaag hiermee in aanraking zou komen. Deze schoenen en laarzen hebben extra normeringen op basis van EN:ISO 17249 en zijn vaak getest door gespecialiseerde instituten. De belangrijkste norm hierin de EN 381 in combinatie met de klasse waarvoor het artikel is getest. De klasse geeft de kettingsnelheid per seconde (klasse 1 = 20 meter per seconde, klasse 2 = 24 meter per seconde). Hoe hoger de klasse hoe meer bescherming. Let ook op voldoende profiel om goed grip te houden en een stalen neus tegen vallende objecten.