Voordelig tuinieren

Er is veel te lezen over geldbesparing. Zowel bedrijven als particulieren zijn altijd op zoek naar financiele besparing. Ondanks er voor de tuinier ook veel besparende tips zijn, wordt de tuin vaak overgeslagen. Reden voor ons om hier een blog over te schrijven. Deze tips zijn immers niet alleen handig voor je portemonnee, maar ook voor ons milieu.

Plantenkeuze

Wanneer je in een tuincentrum loopt heb je ontelbaar veel keus in planten. De keuze wordt vaak bepaald door het uiterlijk van een plant en of deze wel of niet voldoende zonlicht zal krijgen.
Qua prijs heb je vaak een budget in gedachten, maar hier wordt veelal alleen gekeken naar de aanschafwaarde. Toch zegt dit niet alles. Kies je namelijk voor meerjarige planten, dan zijn deze weliswaar vaak duurder in aanschaf, maar op termijn ben je toch echt goedkoper uit. Maar wil je echt flink besparen dan kun je zelf planten vermeerderen. Ga dus zelf stekken, scheuren of zaaien en je hebt hetzelfde resultaat.

Bewatering

Een van de grootste kostenposten in je tuin is bewatering. Wanneer je tuin al langere tijd is aangelegd en alleen onderhoud nodig heeft, dan doe je dit vooral door de planten en het gazon van voldoende water te voorzien. Zeker nu de zomers warmer worden, is bewateren een must. Om hierop te besparen kun je een regenton aanschaffen. Deze vangt gratis hemelwater op en je hoeft geen gebruik te maken van leidingwater. Ondanks een regenton een investering is, zal je hier op termijn zeker op besparen. Wanneer je de regenton verhoogd opstelt, dan kun je de zwaartekracht ook een handje mee laten helpen. Hiermee maak je een elektrische pomp overbodig, omdat het water zo zelf de hele tuin rond voert. Denk ook eens aan het recyclen van water. Vang bijvoorbeeld het water op waarmee je groente spoelt. In de tuin is dit water namelijk nog goed te gebruiken.

Compost

Het is verleidelijk om bij de tuincentrum een zak compost mee te nemen, maar hier kun je juist heel makkelijk op besparen. Je produceert zelf immers genoeg tuinafval. Een GFT bak is een investering die makkelijk terug verdient kan worden, maar je kunt ook zelf een compostbak maken. Er zijn op het internet voldoende voorbeelden te vinden om zelf een compostbak te maken.

Bovendien hoeft je met bodembedekkers minder te bewateren, omdat er dan minder verdamping is en de grond dus langer vochtig blijft.