Zelf hout kloven

Om de houtkachel te vullen kun je zelf hout kloven. Dit vergt wel wat inspanning, dus misschien voldoe je hiermee ook direct aan een goed voornemen zo aan het begin van het jaar.

Kies om te beginnen een logische plek om te kloven, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de stapel hout. Hout kun je het beste vers kloven, omdat het proces van indrogen dan nog niet begonnen is. Gebruik voor de veiligheid zowel werkhandschoenen, als schoenen met stalen neuzen en een veiligheidsbril.

WoodStrapper

Gooi het gekloofde hout meteen in een kruiwagen, dit scheelt een keer bukken en je werkomgeving blijft schoon. Ook struikel je zo niet snel over een stuk hout. Om het kloven minder belastend te maken kun je een WoodStrapper gebruiken. Dit is een combinatie van bandmateriaal met een hoge treksterkte, een gesp en een speciaal gevormde veer, die ervoor zorgt dat het geheel vlak aansluit op het hout. De veerkracht is zodanig dat de stukken hout tijdens het kloven bij elkaar geklemd blijven, zonder dat de bijl vast blijft zitten. Het handvat is zo geplaatst dat de veer niet uitrekt tijdens het dragen.

Niet ieder stuk hout hoeft te worden gekloofd. Een veel gebruikte ondergrens is een diameter van 10 centimeter, dat zou voldoende klein moeten zijn voor een houtkachel.
Zoals eerder gezegd is hout kloven een inspannende bezigheid. Stop daarom op tijd en neem voldoende pauzes. Wanneer je vermoeid raak, neemt ook de concentratievermogen af waardoor de kans op ongelukjes toeneemt.

Hout opslaan

Gekloofd hout kun je het beste meteen goed opslaan om te kunnen drogen. Een goede houtopslag is droog, maar wel open voor de wind. Mocht je geen houtschuur hebben, dan kun je het hout ook buiten opslaan, bijvoorbeeld tussen twee bomen, afgedekt met afdekzeil, golfplaten of ander waterdicht materiaal. De zijkanten kunnen open blijven zodat hier nog voldoende wind door kan waaien. Stapel het hout ongeveer een meter hoog en leg er dan een latten (soort spouwankers) op de houtblokken om vervolgens weer een meter te stapelen. Ga tot maximaal ooghoogte, zodat het hout nog makkelijk is te grijpen. Na ongeveer anderhalf tot twee jaar is het hout geschikt voor de houtkachel.